Motocross – En sport som involverar hela familjen

Det finns många saker som en enskild individ eller en hel familj kan ha roligt tillsammans med. Motocross är en typisk aktivitet där hela familjen lätt blir involverad och det bygger en stor gemenskap, både inom familjen och bland andra personer som på ett eller annat vis är engagerade i sporten.

Det går att köra på alla möjliga nivåer, allt ifrån motionsåkning och hobby till att ha det som sitt yrke. Det sistnämnda är dock väldigt ovanligt eftersom det inte finns tillräckligt med pengar inom sporten för att så många ska kunna leva på det, till skillnad mot exempelvis fotboll och ishockey.

Grenar

Det finns även många olika grenar inom just motocross. Vissa hävdar att motocross är en av dessa grenar medan andra säger att det är samlingsnamnet för alla grenar som inbegriper samma typ av motorcykel. De som anser att det är en av grenarna använder istället kort och gott “cross” som samlingsnamn. För syftet med denna artikel så kommer vi att använda just cross som samlingsnamn på samtliga grenar för att förenkla det hela.

Motocross är då den första grenen man kommer att tänka på. Då kör föraren på en uppbyggd bana utomhus som vanligen sträcker sig några kilometer. Hobby- och motionskörning brukar egentligen bara handla om att ta sig runt på banan, inga direkta mål på varvtid eller liknande finns uppsatta. När det kommer till tävling dock så brukar den, vanligtvis, gå till som så att 20 till 40 förare (beroende på tävlingen) startar samtidigt från en startgrind och sedan kör man ett förutbestämt antal minuter plus 2 varv. På hög nivå brukar man säga 30+2. Det innebär att man kör i 30 minuter för att sedan avsluta med 2 varv extra.

Det finns även en avgrening av detta i form av

Motocross of Nations där länder tävlar tillsammans mot varandra.

Supercross är liknande motocross förutom att banan är uppbyggd i en arena, det brukar därför även kallas för stadiumcross. En annan skillnad är att man inte har någon tidsaspekt utan allt handlar om antalet varv man kör. Det är inte särskilt vanligt med hobby- eller motionskörande inom denna gren eftersom det kräver så mycket för- och efterarbete med att göra i ordning en bana.

Freestyle är även denna en egen variant men det handlar istället för att utföra olika trick på sin motorcykel, vanligtvis i luften. De flesta som gör detta för skojs skull brukar, i vanliga fall, även prova på åtminstone någon form av tävling.

Enduro diskuteras en del om ifall det ska ingå här eller inte. Människor som inte är så insatta brukar tro att Motocross och Enduro är i princip samma sak, men i själva verket skiljer de sig åt markant. Enduro körs i skogen på stigar och andra underlag där man i störst utsträckning inte behöver göra några omkörningar eftersom allt går på tid.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan man säga att det finns otroligt många sätt som man kan köra cross på och vilken nivå man vill lägga sitt körande på kan även det variera stort. Men det står klar att det är en sport som kräver mycket fysiskt och den bidrar till en stor sammanhållning och gemenskap.