Stefan Everts -10-faldig världsmästare

Den 25 November 1972 föddes Stefan Everts i Belgien. Med en motorsportintresserad fader som själv vunnit VM i motocross 4 gånger så hade Stefan sporten mer eller mindre i nappflaskan. Motorintresset startade tidigt, 4 år gammal klättrade han upp på sin första hoj och han vann sitt första VM redan 1991, inte ens 20 år gammal. VM-debuten hade han dock gjort redan som sjuttonåring två år tidigare i 125cc.

För den som inte är så insatt kan det nämnas att det finns några olika kategorier. Före 2003 hette klasserna 125cc, 250cc och 500cc. Efter namnbytet heter de MX1, MX2 och MX3. Vidare finns också MX-girls och 125cc (U-17) som blev en egen klass 2012 och körs av barn och ungdomar 10-17 år gamla.

2006 körde han sin sista säsong och han vann alla deltävlingar utom en. Enbart denna säsong kunde ha gjort honom legendarisk inom sporten, men att samma år ta sin tionde VM-seger gjorde att han gick om Antonio Carioli som hade det dåvarande rekordet på 9 världsmästartitlar.

Everts har flera bedrifter i bagaget. Han är den ende föraren som har vunnit VM på de fyra japanska motorcykelmärkena; Yamaha, Suzuki, Honda och Kawasaki. Han har 101 vinster i Grand Prix. Han har vunnit tre Grand Prix under en och samma dag, dock i olika klasser. Detta var 2003 i Ernee, Frankrike. Han har blivit Årets Idrottare i Belgien fem gånger, 2001, 2002, 2003, 2004 och 2006. Han var andre man efter Eric Geboers att vinna VM i samtliga tre klasserna, något som föräras med titeln Mr 875cc.

Tro inte att Everts lade hjälmen på hyllan bara för att han drog sig tillbaka 2006. Nej, redan året efter dök han upp här i Sverige på en av de största enduro-tävlingarna i världen, Gotland Grand National. Där ledde han fram till sista varvet men enduro är en tuff sport och hojen blev överhettad av all jord och lera som täppte till kylningen. Han slutade på 23:e plats i Klass1, Elitklass.

Samma år, 2007, släppte han en dokumentärfilm, Stefan Everts Stairway to Glory. Det handlar om hans karriärår 1991-2006 och för fantasten finns det en del extramaterial dessutom. Bland kuriosan kan nämnas en kort film på Everts som barn.

När hans tävlingskarriär avslutats började han samarbeta med KTM, som deras teamchef. KTM är ett motorcykelmärke från Österrike som från början fokuserade på tävlingscyklar inom motocross och enduro. På senare år har de även byggt allt mer gathojar.

Efter 2006 bodde Everts mestadels i Monaco tillsammans med frun Kelly och sonen Liam. Flytten till Monaco har han blivit hårt kritiserad för istället för att stanna kvar i Belgien, men Everts är inte ensam om att ha gjort så.

Nu väntar motocrossvärlden med spänning på att se om en tredje generationens Everts kommer att växa upp ute på tävlingsbanorna med jordsmak i munnen, vinden i ansiktet och svetten rinnande i nacken. Med så framgångsrikt påbrå borde lille Liam vara mer eller mindre född på motocrosshojen och framtiden får utvisa om han också kommer att norpa åt sig ett VM-guld eller två.