Att tävla i motocross

Motocross är en sport som täcker i stort sett alla åldersgrupper. Oavsett om man är 15 eller 40 år kan man tävla och träna sporten. Även yngre personer kan tävla och träna till exempel minimotocross, men i denna variant av sporten gäller lite andra regler.

Olika klasser att tävla i

När det gäller just motocross finns det flera olika klasser att tävla i. Man kan till exempel välja att tävla med fyrhjuliga crossar, vanliga tvåhjuliga eller crossar med sidovagn. Det är främst under våren, sommaren och hösten tävlingarna äger rum i Sverige och detta beror till största del på grund av vädret. Om vädret håller sig bra kan tävlingar dock pågå även under vintern. Det finns också några banor inomhus, vilket gör att tävlingarna också kan bedrivas under vintertid.

Vad krävs för att börja tävla?

Om man vill börja tävla i motocross krävs det att man gör en del egna investeringar. Det finns vanligen inte möjlighet att hyra crosscykel eller kläder. Om en vän eller släkting har en cross samt kläder som passar kan dessa förstås användas till en början men det allra vanligaste är att varje förare skaffar egen cross. Denna ska vara anpassad både till förarens vikt, ålder och längd. Om så inte är fallet kan föraren eller andra skadas allvarligt. För att få tävla ska man också bära skyddskläder. I dessa ingår bland annat handskar, knäskydd, ryggskydd, axelskydd samt en overall i flamskyddssäkert material. Dessutom ska man ha en skyddsväst i kevlar, och denna ska vara anpassad efter den tävlande.

Hur går en tävlingsdag till?

Inom sporten motocross måste man själv se till att ha med sig allt till tävlingen. Kvällen innan bör man till exempel se till att crossen och alla tillbehör är lastade. Skyddsutrustningen ska vara packad och en del verktyg ska ligga i bilen. Många har dessutom med sig ett tält liknande partytält till tävlingsplatsen. Om det blir regn eller är mycket stark sol kan det vara skönt att ha någonstans att gå undan och jobba med crossen om det behövs.

När man kommer till tävlingen är det dags att lasta av och eventuellt bygga upp tältet. Man behöver också ofta anmäla sig till ett sekretariat på tävlingsplatsen. När detta är gjort kan man ordna med sin cross, ta på sig sina tävlingskläder och kanske provstarta crossen så att allt ser bra ut. Ofta finns en övningsbana eller liknande så att man som tävlande kan provköra crossen innan det är dags att tävla. Denna bana är ofta lite mindre, och det gäller att se upp för de andra förarna.

När det sedan är dags att ge sig ut på banan ställer man upp vid startlinjen. Loppet kan sedan startas med ett startskott, ljus- eller ljudsignaler. Det gäller sedan att köra hela loppet utan att köra omkull, utan att krocka och ta sig i mål. Den som kommer först över mållinjen vinner. Efter loppet är det prisutdelning och eventuellt körs också ärevarv på banan. Om man ska tävla i fler klasser eller lopp brukar dessa följa efter varje klass prisutdelning.