Motocross derbys

Om man vill ge sig in i sporten motocross måste man vara beredd på en hel del adrenalin och smutsig lera. Det gäller att man är förberedd på att ta sig an många äventyr, utmaningar och tävlingar som inte vem som helst vågar testa på. Som motocrossförare gäller det att vara väl förberedd både fysiskt och psykiskt, då det är en sport som kommer att utmana båda dessa delar. Men det är också en sport som kräver en ekonomisk investering som inte är så liten – det kostar att införskaffa sig en motorcross och alla verktyg och tillbehör. Att ge sig in i sporten och medverka vid olika motocross derbys kräver dedikation.

Vad är motocross och hur tävlar man inom sporten?

Motocross kan förkortas MX och är en sport där man använder sig av en motorcykel för att ta sig runt en specifik tävlingsbana, så kallad crossbana. Denna bana kan vara kuperad på olika sätt, ha olika underlag, kurvor, hinder etc. Den är dock nästan alltid mellan en till två kilometer lång. Tanken är att banan skall ha en naturlig terräng, men det finns också många hinder som inte är naturliga, just för att försvåra banan. Det finns flera hopp och kurvor förarna måste ta sig förbi. Vinnaren i tävlingen är den förare som tar sig runt banan så många gånger som möjligt inom den angivna tiden. En runda runt banan brukar beräknas ta cirka två minuter. Det finns olika sorters tävlingar inom motocross men vanligtvis är ett heat 35 minuter långt plus två varv för professionella förare. Ungdomar kör oftast 20 minuter plus två varv.

Olika tävlingar inom motocross

Inom motocross så finns det olika klasser vilka regleras i samband med motorcykelns cylindervolym, samt vilken konstruktion motorn har (antingen tvåtakt eller fyrtakt). Man kan tävla inom MX1, MX2, MX3, MX-Girls. I Sverige krävs det att man har tävlingslicens för att delta.

Hur är det att delta inom ett motocross derby?

Om man vill ge sig in i sporten motocross så gäller det att man har har en hel del passion eftersom man under ett derby kommer att möta flera andra individer som har exakt samma passion, men som också är ute efter att kamma hem vinsten. När man befinner sig på ett derby så kan man förvänta sig att möta flera förare samtidigt, åskådare och arrangörer – med andra ord så är det mycket folk runt derbybanan och alla måste samexistera på detta område. När derbyt sätter igång så tävlar samtliga förare som befinner sig inom samma klass och alla förare som deltar i rundan samlas vid startlinjen. Alla är utrustade på liknande sätt, men man kan såklart inte undgå att snegla på sitt motstånd för att veta om någon ny utrustning tillkommit. Här är förarna taggade till max och väntar på startsignalen.

Varv efter varv försöker alla förare ge sitt yttersta. Ju längre rundan pågår, desto större blir avståndet mellan de tävlande. Det finns allt en klick förare som befinner sig längst fram. Den som tar sig runt först, den som är snabbast, den som lyckas hålla schack i både det fysiska och psykiska.